Vlaamse friet met stoofvlees van Wanrooij kookclub
Vlogs van de koks

Koken met jouw stoomoven

Van Wanrooij kookclub

Heb jij een stoomoven thuis en kun je wel wat tips gebruiken? Onze koks helpen je graag met het bereiden van gerechten die je vaak doordeweeks maakt, zoals snijbonen, vis, rijst en broccoli. Ze laten je in de kookvlogs zien hoe je deze gemakkelijk en lekker bereidt. Alle gerechten staan ook op de hand-out die je hieronder kunt downloaden. Zin om mee te koken? Bekijk de vlogs!

Een van de leukste (en lekkerste) dingen op vakantie is het proeven van plaatselijke specialiteiten. Het uitproberen van authentieke gerechten geeft het ultieme vakantiegevoel. Omdat we dit jaar grotendeels vakantie vieren in Nederland, halen we het vakantie-eten maar naar hier! Onze koks hebben een aantal vakantiegerechten bedacht die je thuis kunt maken in je (stoom)oven.

 

EHBO hand-out: Eerste Hulp Bij Ovens
Kookvlogs

Meld je aan

Wil je als eerst op de hoogte zijn van de nieuwe vlog? Meld je dan aan bij de Van Wanrooij Kookclub en we sturen je een bericht als er een nieuwe vlog online komt.

Jam uit de stoomoven

Boodschappenlijstje 4 pers: 500 gram fruit, 500 gram geleisuiker, Sap van 1 citroen.
Wat heb je nodig? 4 grote potten of  6 kleine weckpotjes.
Serviesgoed steriliseren: 15 min op 90 graden.
Stand oven Jam: 2 keer 5 minuten op 100 graden stomen.
Jam inmaken: 55 minuten op 90 graden stomen.

Stoofvlees en Vlaamse friet | België

Boodschappenlijstje 4 pers: 60 gram tarwebloem, 1 kilo rundvlees (schouder), 1 grote ui | in dunne ringen, 1 grote prei |in dunne ringen, 350 gr wortels |in blokjes, 3 stengels bleekselderij |in blokjes, 250 gram champignons | in kwarten, 2-3 takjes tijm, 2 laurierblaadjes, 200 ml runderbouillon, 1 flesje bier, 2 el ketchup

Dit heb je vast al in huis: Vers gemalen peper, 3 el olie

Spinazie feta taart | Griekenland

Boodschappenlijstje 4-6 pers: 400 gr. Spinazie, 250 gr. Feta, 3 eieren, ½ bol nootmuskaat, 1 citroen (rasp), 150 gr. Pijnboompitjes, Grote plakbladerdeeg (evt. AH of tante Fanny) of kleine pakjes
Dit heb je vast al in huis: Zwarte peper, ei of melk om de bovenkant af te smeren, taart spring vorm, bakpapier

Swardswalder Kirsch Roll | Duitsland

Boodschappenlijstje 6 personen:

Bodem: 75 gr. Pure chocolade, 100 gr. Boter, 100 gr. Suiker, merg van 1 vanille stokje, 2 eieren en 75 gr. Zelfrijzend bakmeel.
Vulling: 150 gr. Mascarpone, 2 eetlepels poedersuiker, kersenjam, 10 verse kersen, evt. chocola of vruchten coulis.
Dit heb je vast al in huis: Brownie vorm, spuitzak.

Pizza uit de stoomoven | Italië

Boodschappenlijstje 8 pers: 1kg koelvers pizzadeeg, 150 ml olijfolie, 600 g (emmentaler) kaas, bosje koriander, bosje dille, bosje rozemarijn, 100 g Parmezaanse kaas, 125 g boter, 4 eierdooiers.
Dit heb je vast al in huis: zout en peper.
Ovenstand: Pizzastand. Bij een oven met pizzastand geeft de oven niet alleen hete lucht maar ook meer onderwarmte, zodat de bodem beter gebakken wordt. Deze wordt zo extra krokant. Het is dus een combinatie van hete lucht en onderwarmte.
Oventijd: 30 minuten 180 ℃ bakken + 20 minuten op 160 ℃.
Tip: Krijg je de pizza niet in één keer op? Dan kun je deze later opwarmen met de bakstand in plaats van de regenereer stand. Voeg aan het bakproces naar eigen keuze 60 of 90 procent stoom toe. Zo krijg je een knapperige korst. Verwarm de oven 5-10 minuten voor op 180 °C. Leg de pizza op een bakplaat en doe hem ongeveer 5 minuten in de oven.

Hoe bereid je diverse gerechten in de stoomoven?

In deze vlog behandelt de kok de belangrijkste tips uit de afgelopen vlogs. Daarnaast wordt een zalmvoorgerecht in de stoomoven bereid.

Ook leuk om te doen! Neem deel aan onze inspiratiedagen 2.0. Tijdens deze inspiratiedagen kun je één van de live Q&A’s op Facebook volgen of een 1-op-1 afspraak in de showroom met de koks maken. Bedankt voor het kijken!

Download de hand-out

Cake en risotto uit de stoomoven

Risotto: 20 minuten stomen op 100ºC of 15 minuten op 120 ºC in de hogedruk stoomoven.
Boodschappenlijstje: 100 gram risotto, 200 gram bouillon, 20 gram oude kaas , 20 gram platte peterselie, 10 gram sjalot, 10 gram knoflook, 15 gram boter

Cake: 100ºC hete lucht met 100% stoomtoevoeging, 60 minuten stomen.
Boodschappenlijstje: 250 gram boter, 250 gram suiker, 5 eieren, 1 eetlepel limoensap, zeste van 1 limoen (geraspte schil), 250 gram bloem, gezeefd.
Dit heb je vast al in huis: snufje zout.

Download de hand-out

Chocolade cakejes en hartige soufflé

Deze week maakt onze kok 2 gerechtjes voor het pinksterweekend die niet op de EHBO-lijst staan. Voor bij het ontbijt bereidt de kok hartige soufflés en als dessert chocolade cakejes. De onderstaande ingrediënten zijn voor 4 personen.

Chocolade cakejes (10 minuten op 95 ºC stomen)
Boodschappenlijstje: 75 gram pure chocolade, Merg van 1 vanillestokje, 2 eieren, 75 gram zelfrijzend bakmeel, 100 gram suiker en 100 gram boter.
Aanvullen naar keuze: bolletje ijs of vers fruit
Dit heb je vast al in huis: Neutrale olie (om de vorm in te vetten)

Hartige soufflé (15 minuten op 90° stomen)
Boodschappenlijstje: 7 eieren, 400 g room, 1 prei (wit), 4 sneetjes ham, 3 sneetjes ontbijtspek.
Dit heb je vast al in huis: versgemalen peper – zout

Bereidingswijze: chocolade cakejes
1. Breek de chocolade boven een 0,6 liter stoomoven-pannetje in stukjes en dek het af met huishoudfolie. Stand: Stomen/koken universeel 95 ºC, 10 minuten
2. Roer ondertussen suiker en vanillemerg met de eieren en de boter los tot de suiker is opgelost.
3. Voeg het bakmeel en de gesmolten chocolade toe en spatel het goed door.
4. Vet de muffinvorm in met olie en bekleed deze met huishoudfolie.
5. Vul de vorm met het beslag en zet deze in de stoomoven. Stand: Stomen/koken universeel 100 ºC, 25 minuten
6. Laat de cakejes in de vorm afkoelen. U kunt ze eenvoudig uit de vorm halen door voorzichtig aan de folie te trekken.

Bereidingswijze: hartige soufflé
1. Klop de eieren los met een snuifje zout en de room.
2. Voeg het wit van de prei, de ham en het spek toe aan de eieren en breng op smaak met vers gemalen peper.
3. Verdeel over vier kommetjes en zet ongeveer 15 minuten in de stoomoven op 90°.

Kabeljauw en venkel

Onze kok helpt je met het maken van alledaagse gerechten uit de stoomoven. Vandaag stomen we kabeljauw en venkel. Kook je mee?
Boodschappenlijstje:
500 gram kabeljauwfilet, 4 slablaadjes (romaine), 1 eetlepel sesamzaad en 2 eetlepels Japanse sojasaus.
Dit heb je vast al in huis:
Snufje zout, 1 eetlepel suiker, 1 teentje knoflook, 1 eetlepel olie (van geroosterde sesam) en zwarte peper.
Tip: Via de onderstaande button vind je de Eerste Hulp Bij Ovens hand-out. Daarop kun je terugvinden hoelang bepaalde ingrediënten in de stoomoven kunnen. Veel kookplezier!

Eerste Hulp Bij Ovens hand-out

Diverse bijgerechten

Naast het maken van hoofdgerechten, wil je natuurlijk ook bijgerechten kunnen bereiden in de stoomoven. De kok gaat in deze vlog aan de slag met appelmoes, rabarbercompote en couscous.

Bereidingswijze en ingrediënten
van Wanrooij stoomoven tips koks

🍽️ Is het gelukt? Post een foto met deze hashtag #vanwanrooijkookclub.

Download de hand-out

Mosselen met groenten

Houd je van mosselen, maar weet je niet hoe je ze thuis net zo lekker kan bereiden als in een restaurant? De kok vertelt je alles over de bereiding van dit gerecht!

Bereidingswijze
Wortels, bloemkool en boontjes
Stoomoven: 100 °C – 10 minuten
Hogedruk stoomoven: 100 °C – 4 minuten

Mosselen
Stoomoven: 100 °C – 9 minuten
Hogedruk stoomoven: 100 °C – 2 minuten

Download de EHBO hand-out

Stoomoven tips

Deze week bereidt onze kok Lia geen compleet gerecht maar geeft ze tips & tricks voor het gebruik van jouw stoomoven! Ze legt verschillende stoomovens uit: Miele, ATAG, Pelgrim en AEG. Kijk je mee?

🍽️ Heb jij iets lekkers gemaakt in jouw stoomoven? Post een foto met deze hashtag #vanwanrooijkookclub. Eet smakelijk!

Download de hand-out die in deze vlog gebruikt wordt.

Komkommersoep

Heb je geen stoomoven en wil je toch een keer meekoken? Dat kan! Deze week bedacht onze kok een leuk gerecht met de eetbare bloemen die klanten krijgen bij aankoop van een keuken, badkamer of tegels. Kook je mee?

Dit zijn de ingrediënten voor de kruidenboter
– 125 gram boter op kamertemperatuur
– klein handje basilicum
– zout
Ingrediënten voor de koude soep:
– 1 el olijfolie
– 2 sjalotten
– knoflook
– 1 komkommer
– 1,5 dl witte wijn
– 0,5 l water
– 1 kippenbouillontablet
– 1 el. griekse yoghurt
– zout/peter
– eetbare bloemen

🍽️ Is het gelukt? Post een foto met deze hashtag #vanwanrooijkookclub.

Tongfilet, rijst en groenten

De kok legt je uit hoe je tongfilet met rijst en heerlijke groenten bereidt. Kook je mee?
Dit zijn de ingrediënten voor 2 personen:
– Kopje rijst
– 6 Worteltjes
– Stronkje broccoli
– 2 Tongfilets
– Garnering: peterselie, cherrietomaatje en eetbare bloemen
Stel je stoomoven in op 100 graden.
Bekijk de stoomtijden van de ingrediënten in de EHBO hand-out via de onderstaande button.

🍽️ Is het gelukt? Post een foto met deze hashtag #vanwanrooijkookclub.

Eerste Hulp Bij Ovens hand-out

Asperges

Asperges, ook wel bekend als het witte goud, zijn verrukkelijk! Asperges hebben een zachte, kenmerkende smaak en zitten ook nog eens bomvol vitamine B en E. Onze koks helpen je graag met het bereiden van dit gerecht. Zin om mee te koken?
Dit zijn de ingrediënten voor 3 personen:
– 1 kg verse witte asperges
– 3 vastkokende aardappelen of krieltjes
– 250 gram boter
– 6 eieren
– 2 takjes peterselie
– 3 plakken ham of zalm
Stel je stoomoven in op 100 graden.
Bekijk de stoomtijden van de ingrediënten in de EHBO hand-out via de onderstaande button.

🍽️ Is het gelukt? Post een foto met deze hashtag #vanwanrooijkookclub.

EHBO hand-out: Eerste Hulp Bij Ovens

Meer inspiratie?

Neem deel aan onze inspiratiedagen 2.0! Volg één van de live Q&A’s op Facebook of maak een 1-op-1 afspraak met de koks.

van wanrooij kookclub vlog 4

Inspiratie keukenapparatuur