15 Ideeën voor een keukenopstelling

Inspiratie voor je keuken

Keukens zijn er in alle vormen en maten. Jouw wensen en de beschikbare ruimte bepalen vaak de keukenopstelling. Laat je inspireren door verschillende keukenopstellingen en ontdek wat bij jou past!

Rechte keuken

Een lineaire keukenopstelling past in elke ruimte en is ideaal voor kleine en smalle ruimtes. Het keukenblok neemt namelijk weinig ruimte in beslag en biedt toch genoeg plek voor alle benodigde apparatuur. Tip: creëer voldoende opbergruimte door middel van hangende bovenkasten.

keuken wandopstelling
rechte keukenopstelling met eiland bij Van Wanrooij in Waardenburg

Rechte keuken met eiland

Als je voldoende ruimte hebt, kun je een lineaire keuken met kookeiland kiezen. Deze is eenvoudig te betrekken bij je woongedeelte in huis. Zo heb je direct een sfeervolle leefkeuken die luxe uitstraalt.

Rechte keuken met schiereiland

Geen plek voor een keukeneiland? Dan is een lineaire keuken met schiereiland een leuk alternatief! Deze opstelling kun je op verschillende manieren opstellen, zodat deze in zowel kleine als grote ruimtes past.

rechte keuken schiereiland
Parallel opstelling keuken

Parallelle keuken

Heb je een kleine ruimte? Dan kun je ervoor kiezen om aan één kant een rechte keuken te plaatsen met werkblad en aan de andere kant een apparatuurkast. Handig om te weten: Zorg voor 2 meter tussenruimte, zo heb je nog genoeg ruimte om langs elkaar te lopen en om de keukendeurtjes goed te kunnen openen.

Parallelle leefkeuken

In een grote ruimte kun je een gezellige leefkeuken creëren met een parallelle opstelling. Hoe? Plaats een eettafel tussen de apparatuurkast en de keukenopstelling, zo nodig je gezelligheid uit in de keuken.

parallel keuken leefkeuken van Wanrooij warenhuys
Parallel keuken met keukeneiland

Parallelle opstelling met keukeneiland

In een open keuken is een parallelle opstelling een perfecte keuze. Inbouwapparatuur past in een hoge kastenwand en in het keukeneiland kun je de kookplaat en spoelbak plaatsen. Daarmee ben je altijd betrokken bij je gasten in de woonkamer.

Hoekkeuken

De hoekkeuken blijft populair en wordt ook wel een L-opstelling genoemd. Deze opstelling kun je op verschillende manieren neerzetten. Bijvoorbeeld volledig tegen de muur, zo heb je een open keuken. Of je plaatst één zijde aan de muur en de andere zijde los in de ruimte. Waarom zou je dit kiezen? Zo kun je voor en achter de keukenkast opbergruimte maken.

Waarom een hoek keuken?
keukenidee eiland met hoekkeuken L-opstelling

Hoekkeuken met eiland

Heb je genoeg plek in jouw woning en houd je van sfeer en gezelligheid? Dan kun je kiezen voor een L-opstelling met keukeneiland. Dit straalt luxe en exclusiviteit uit.

Hoekkeuken met schiereiland

Een goed alternatief voor een eiland is een schiereiland. Met deze opstelling bespaar je veel ruimte en profiteer je van extra opbergruimte.

L- keukenopstelling met schiereiland
kookboeken keukenopstelling Hoek keuken nieuw keukenidee

Hoekkeuken met kookboeken

Ben jij gek op kookboeken? Kies dan een keukenopstelling waar plek is om je kookboeken neer te zetten. Ook is de oven een kwart slag gedraaid. Vind jij dit handig voor in jouw woning?

U-opstelling

Een U-opstelling geeft veel mogelijkheden. Je kunt hem ontwerpen met of zonder bovenkasten en hebt altijd veel werkruimte. Door de vorm heb je alles direct bij de hand.

U keuken Bij de U-keuken heb je veel werkplekken en opbergruimtes
U-keuken met bar

U-opstelling met bar

Heb je een open ruimte? Dan kun je de lange zijde van de ‘U’ als schiereiland inrichten. Plaats een paar barkrukken en je hebt een leefkeuken.

G-opstelling

Deze G-opstelling biedt mogelijkheid voor een zitgedeelte. Houd je daar niet van? Dan kun je de andere kant ook als opbergruimte gebruiken, want daarvan heb je nooit genoeg in je keuken!

nieuwbouw keuken of renovatie
T-opstelling keukenidee

T-opstelling

Een wat minder bekende is een keuken in T-opstelling.  Deze speelse keukenopstelling neemt een stuk minder ruimte in beslag dan een eilandkeuken, maar heeft wel dezelfde voordelen.

F-opstelling

Een speelse opstelling waarbij je in een kleine ruimte veel werkruimte creëert. Verlang je naar meer opbergruimte? Dan kun je kiezen voor extra bovenkasten.

Ook leuk om te lezen!

Om jouw keuken zo praktisch en optimaal in te richten hebben we een lijst opgesteld met dingen die je juist wel, en juist niet moet doen in jouw nieuwe keuken! Lees het artikel.

kijkje in de keuken

Keukenweetjes

Meer wooninspiratie opdoen?

Download het leuke inspiratiemagazine en laat je verrassen door handige tips, keukenweetjes, badkamerideeën en tegel inspiratie.